Pasztet domowy

0 (0 ocen)

Domowy pasztet polecam nie tylko na święta.

Składniki:

  • łopatka 0,5 kg
    boczek świeży 0,5 kg
    wołowe 0,3 kg
    wątróbka drobiowa 0,2 kg
    ćwiartka z kurczaka 1 szt
    grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt
    marchewka 1 szt
    pietruszka 1 szt
    seler kawałek
    cebula 0,5 szt
    liść laurowy 4 szt
    ziele angielskie 6 szt
    pieprz cały 0,5 łyżeczki
    sól 4 łyżeczki
    dodatkowo do smaku
    gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
    pieprz mielony 0,5 łyżeczki
    pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki
    sól
    jajka 2 szt
    kasza manna 2 łyżki

Pasztet domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej zalać grzyby żeby się namoczyły.Mięso umyć w zimnej wodzie ,osuszyć i pokroić w większą kostkę.Przełożyć do garnka zalać zimną wodą.Dodać oczyszczone warzywa oraz przyprawy.Gotować na wolnym ogniu około 1,5 h .Mięso razem z przyprawami i warzywami wyjąć,ćwiartkę kurczaka obrać z kości.Wątróbkę drobiową lekko podgotować.Zimne mięso razem z przyprawami i warzywami,wątróbkę i grzyby zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodać dodatkowe przyprawy do smaku,dosolić.Dodać jajka,kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa.Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec 1 godzinę.Forma 32*11 cm.

Komentarze

Podobne przepisy