Pasztet drobiowy

0 (0 ocen)

Bez dodatku tłuszczu, troszkę dietetyczny, bardzo miękki i soczysty

Składniki:

  • 1,80 kg kurczaka
    0,5 kg wątróbki drobiowej
    100 g selera
    100 g pietruszki korzeń
    200 g marchewka
    1/2 por
    przyprawy:
    sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 2 - 3 ząbki czosnku, majeranek

    dodatkowo:
    1 szklanka rosołu
    1/2 szklanki bułki tartej
    smalec do natłuszczenia blaszki

Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso oddzieliłam od kości. Odlałam 1 litr rosołku, w którym sparzyłam wątróbkę, przestudziłam. Mięsko przemieliłam przez maszynkę o najmniejszych oczkach dodając naprzemiennie wątróbkę i warzywa z którymi gotował się kurczak, czynność mielenia powtórzyłam jeszcze dwukrotnie. Do tak przygotowanej masy wsypałam 1/2 szklanki bułki tartej, wlałam szklankę rosołu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, masę wyłożyłam na posmarowaną smalcem blaszkę. Na wierzch ułożyłam świeże zioła. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy