Pasztet drobiowy w stylu śródziemnomorskim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami oraz bazylią. To propozycja dla osób, które lubią smaki południowej Europy. Smakuje zarówno dobrze na ciepło, jako dodatek do pieczonych ziemniaków, oraz na zimno serwowany na kanapce:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • * 500 g ugotowanego mięsa z kurczaka
    * 10 suszonych pomidorów w oleju z ziołami
    * suszona bazylia
    * 5 łyżek masła
    * 2 jajka
    * 3 płaskie łyżki bułki tartej
    * sól
    * pieprz

Pasztet drobiowy w stylu śródziemnomorskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane mięso mielimy.
  • 2. Dodajemy bazylię, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, jajka, stopione masło oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami.
  • 3. Gotową masę mięsną przekładamy do formy aluminiowej i dociskamy dłonią.
  • 4. Pieczemy ok. 50-60 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ( do zarumienienia góry).

Porady

Na pasztet można wykorzystać mięso z kurczaka z rosołu. Polecam nóżki 3 sztuki), odradzam piersi - za suche. Formę aluminiową można zastąpić ją keksówką (10x20) wyłożoną folią aluminiową bądź papierem do pieczenia (boki oraz spód smarujemy olejem).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy