Pasztet drobiowy z rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Drobiowy pasztet domowy z mięsa z kurczaka z rozmarynem-polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4-5 udek z kurczaka lub inne części z kurczaka
    20 deko wątróbek drobiowych
    2 marchewki,
    seler,
    pietruszka,
    cebula
    1 bułka
    2 jajka
    ziele angielskie
    iść laurowy
    przyprawy:
    sól,
    sól ziołowa
    gałka muszkatołowa
    rozmaryn 1 łyzeczka
    papryka mielona
    pieprz świezo zmielony
    natka pietruszki do ozdoby.

Pasztet drobiowy z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Oczyszczone mięso drobiowe zalewamy zimną wodą, dodajemy warzywa, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego i gotujemy .Gdy mięso bedzie miękkie , studzimy i oddzielamy je od kości .Mięso mielimy razem z marchewką i surową wątróbką. Dodajemy namoczoną w bulionie bułkę, jajka i przyprawy. w tym rozmaryn..Wyrabiamy masę. ( jesli masa jest zbyt gesta dodajemy troche bulionu.)

    2. Wyrobioną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia .
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 60 minut , aż pasztet sie zrumieni, a boki zaczną odstawać od formy.Po przestudzeniu dekorujemy natka, smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy