Pasztet jajeczno- pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Znakomity i szybki w przygotowaniu pasztet z pieczarkami i jajkiem

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 50 dag pieczarek
    1 duża cebula
    7 jajek
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    2 łyżki oleju do smażenia
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka musztardy
    sól, pieprz

Pasztet jajeczno- pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsmażamy do momentu aż cała woda wyparuje. Odstawiamy do wystudzenia. 5 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki mieszamy z cebulą oraz jajkami , dodajemy majonez, musztardę, zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po masy pieczarkowej dodajemy żółtka, pianę z białek i dokładnie mieszamy . Masę przekładamy do keksówki (25 x 15 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy 50 min.

Komentarze

Podobne przepisy