Pasztet jajeczno- pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsmażamy do momentu aż cała woda wyparuje. Odstawiamy do wystudzenia. 5 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki mieszamy z cebulą oraz jajkami , dodajemy majonez, musztardę, zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po masy pieczarkowej dodajemy żółtka, pianę z białek i dokładnie mieszamy . Masę przekładamy do keksówki (25 x 15 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy 50 min.
Komentarze