Pasztet jajeczny

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny pasztet, idealny na wielkanocne śniadanie:)

  • 30 min

Składniki:

  • - 10 ugotowanych jajek
    - ½ kg pieczarek
    - duża cebula
    - ½ puszki groszku
    - 15 dag startego żółtego sera
    - pęczek szczypiorku
    - po 3 łyżki śmietany i majonezu
    - 2 surowe jajka
    - sól, pieprz
    - oliwa do smażenia
    - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Pasztet jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach;
    2. Pieczarki myjemy, osuszamy i również ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie razem z pieczarkami do czasu odparowania wody, studzimy;
    3. Łączymy jajka, pieczarki, groszek, starty żółty ser, pokrojony szczypiorek, śmietanę, majonez, surowe jajka i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem;
    4. Formę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułka tartą;
    5. Masę wkładamy do formy, pieczemy godzinę w temperaturze około 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy