Pyszny pasztet, idealny na wielkanocne śniadanie:)
30 min
Składniki:
- 10 ugotowanych jajek
- ½ kg pieczarek
- duża cebula
- ½ puszki groszku
- 15 dag startego żółtego sera
- pęczek szczypiorku
- po 3 łyżki śmietany i majonezu
- 2 surowe jajka
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Pasztet jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach;
2. Pieczarki myjemy, osuszamy i również ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie razem z pieczarkami do czasu odparowania wody, studzimy;
3. Łączymy jajka, pieczarki, groszek, starty żółty ser, pokrojony szczypiorek, śmietanę, majonez, surowe jajka i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem;
4. Formę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułka tartą;
5. Masę wkładamy do formy, pieczemy godzinę w temperaturze około 200 °C.
Komentarze