Pasztet mięsny

0 (0 ocen)

  • 20 min

Podajemy z ciemnym chlebem, ogórkiem kiszonym i pomidorkiem.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg różnych mięs (wołowe, wieprzowe)
    1 kostka bulionu warzywnego
    tłuszcz do smażenia - olej
    łyżka musztardy łagodnej
    jajko
    1/2 łyżeczki majeranku
    sól i pieprz

Pasztet mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet mięsny 1. Kawałki mięs wkładamy na gorący tłuszcz, gdy się zrumienią dodajemy rozpuszczoną w gorącej szklance wody kostkę bulionową warzywną. Dusimy mięso do miękkości.
  • Pasztet mięsny 2. Mięso studzimy, razem z powstałym sosem, mielimy. Masę mieszamy z łyżką musztardy oraz z żółtkiem, doprawiamy do smaku, na sam koniec dodajemy pianę ubitą z białka.
  • Pasztet mięsny 3. Formę wypełniamy masą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, do momentu gdy wierzch ładnie się zrumieni. Podajemy z ciemnym chlebem, ogórkiem kiszonym i pomidorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy