Pasztet paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię. Dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony. Dodać masło i smażyć.
W międzyczasie obrać mięso z ugotowanych udek, wrzucić do miski. Chleb zalać gorącym mlekiem i namoczyć.
Wątróbkę umyć, oczyścić. Wrzucić do boczku z cebulą. Gdy się lekko zetnie, zdjąć z ognia.
W maszynce zmielić mięso z ćwiartek, wątróbkę z boczkiem i cebulą, zmielić także namoczony (lekko odciśnięty) chleb i paprykę (pieczoną, obraną ze skórki). Dodać jajko, wsypać przyprawy i wyrobić jednolitą masę. Nałożyć do kokilek lub niedużej keksówki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45 minut.
Komentarze