Pasztet paprykowy

0 (0 ocen)

Przepyszny domowy pasztet z pieczoną papryką. Dobrze schłodzony łatwo się kroi, ale można też go rozsmarować na kanapce

Składniki:


  • 2 ćwiartki kurczaka z rosołu
    300 g wątróbki drobiowej
    100 g wędzonego boczku
    1 cebula
    1 papryka pieczona
    2 łyżki masła
    1 kromka chleba pszennego
    0,5 szklanki mleka
    1 jajko
    Sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    0,5 łyżeczki papryki wędzonej
    0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej

Pasztet paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię. Dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony. Dodać masło i smażyć.

    W międzyczasie obrać mięso z ugotowanych udek, wrzucić do miski. Chleb zalać gorącym mlekiem i namoczyć.

    Wątróbkę umyć, oczyścić. Wrzucić do boczku z cebulą. Gdy się lekko zetnie, zdjąć z ognia.

    W maszynce zmielić mięso z ćwiartek, wątróbkę z boczkiem i cebulą, zmielić także namoczony (lekko odciśnięty) chleb i paprykę (pieczoną, obraną ze skórki). Dodać jajko, wsypać przyprawy i wyrobić jednolitą masę. Nałożyć do kokilek lub niedużej keksówki.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy