Pasztet rosołowy ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny, domowy pasztet,do którego przygotowania wykorzystałam mięso i wszystkie warzywa z rosołu, łącznie porem i cebulą. Po dodaniu świeżego szpinaku powstał pasztet w wiosennym, zielonym kolorze.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa z rosołu (kurczak, indyk, wołowina) - waga po obraniu z kości
    800 gram warzyw z rosołu (marchew, seler, pietruszka, por, cebula)
    200 gram świeżego szpinaku
    5 jajek
    3/4 szklanki bułki tartej
    1,5 płaskiej łyżeczki soli
    1 czubata łyżeczka pieprzu
    3 łyżki majeranku
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    5 ząbków czosnku

Pasztet rosołowy ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa wrzucamy do blendera kielichowego i blendujemy na jednolitą masę razem z oczyszczonym szpinakiem.

    Obrane z kości mięso rozdrabniamy w rozdrabniaczu lub mielimy w maszynce.

    W dużej misce łączymy zblendowane warzywa i mięso. Dodajemy jajka, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.

    Przekładamy masę do natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia blaszek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 50-55 minut.

    Z podanych składników wyszły mi 2 blaszki pasztetu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy