Bardzo smaczny, domowy pasztet,do którego przygotowania wykorzystałam mięso i wszystkie warzywa z rosołu, łącznie porem i cebulą. Po dodaniu świeżego szpinaku powstał pasztet w wiosennym, zielonym kolorze.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg mięsa z rosołu (kurczak, indyk, wołowina) - waga po obraniu z kości
800 gram warzyw z rosołu (marchew, seler, pietruszka, por, cebula)
200 gram świeżego szpinaku
5 jajek
3/4 szklanki bułki tartej
1,5 płaskiej łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka pieprzu
3 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
5 ząbków czosnku
Pasztet rosołowy ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa wrzucamy do blendera kielichowego i blendujemy na jednolitą masę razem z oczyszczonym szpinakiem.
Obrane z kości mięso rozdrabniamy w rozdrabniaczu lub mielimy w maszynce.
W dużej misce łączymy zblendowane warzywa i mięso. Dodajemy jajka, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Przekładamy masę do natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia blaszek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 50-55 minut.
Z podanych składników wyszły mi 2 blaszki pasztetu.
Komentarze