Pasztet rybny

0 (0 ocen)

Wyśmienita uczta dla smakoszy ceniących smak łososia

Składniki:

  • CIASTO
    350 g mąki
    jajko -1 szt
    margaryna -200 g
    sól
    FARSZ
    filety z łososia -0,5 kg
    słodka śmietanka -400 g
    białko jaj -1 szt
    sok z 1 cytryny
    pieprz kajeński
    świeżo zmielony pieprz
    sos worcester
    sól
    PONADTO
    żółtko -1 szt
    marchewki -2 szt
    seler -1 szt
    por -1 szt
    bulion warzywny
    filety rybne o białym zwartym mięsie -250 g
    przyprawa do ryb-1 łyżka

Pasztet rybny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Mąkę zagnieść z jajkiem,solą i margaryną na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię,odstawić do lodówki na 1 godz.
  • 2. FARSZ
    Filety opłukać,osuszyć,pokroić na paseczki,skropić sokiem cytrynowym,sosem worcester,posypać pieprzem,solą i pieprzem kajeńskim,odstawić na 20 minut do lodówki.
  • 3. Łososia zmiksować ze śmietaną i białkiem,doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Warzywa obrać,opłukać,pokroić w drobną kostkę. Ugotować warzywa do miękkości w bulionie warzywnym,wylać na durszlak,osączyć. Warzywa dodać do farszu,dokładnie wymieszać.
  • 5. Połowę ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy,wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej tłuszczem.
  • 6. Wyłożyć połowę farszu na ciasto,wyrównać. Na środku farszu ułożyć filety rybne,przykryć resztą farszu.
  • 7. Górną część pasztetu przykryć,pozostałym ciastem,zrobić w cieście otwory dla wydostającej się pary podczas pieczenia. Ciastem ozdobić pasztet.
  • 8. Żółtko wymieszać z odrobiną wody,posmarować nim pasztet.
  • 9. Piekarnik nagrzać do 180 stop.włożyć pasztet piec 60 minut.

Porady

Jak ktoś lubi może do farszu dołożyć krewetki.

Komentarze

Podobne przepisy