Pasztet warzywny z tuńczykiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To pyszna zapiekanka, która śmiało może być daniem obiadowym. Smakuje rewelacyjnie i na gorąco, i na zimno. Prawie nie ma w nim tłuszczu, za to jest dużo zdrowych warzyw.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na foremkę 20x5 cm:
    1 duży seler
    2 marchewki
    1-15 liści świeżego szpinaku
    130 g. tuńczyka w oleju (masa po odcieknięciu)
    2 jajka
    4 łyżki bułki tartej
    przyprawy:
    sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, suszony lubczyk
    Dodatkowo:
    olej do posmarowania foremki
    bułka tarta do oprószenia foremki

Pasztet warzywny z tuńczykiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23qofx3 1. Przygotowanie:
    Selera i marchewki gotuję do miękkości (można ugotować je w skórce, i zdjąć ją potem), tuńczyka odcedzam dokładnie na sicie. Warzywa ścieram na tarce - grube oczka - do miski, dodaję rybę, porwany na mniejsze kawałki szpinak, oba jajka i bułkę tartą. Mieszam wszystko bardzo dokładnie dłonią, doprawiam do smaku. Foremkę natłuszczam olejem i oprószam bułką tartą. Przekładam masę do formy, ubijając ją dokładnie, by pozbyć się powietrza. Pasztet piekę przez 40 minut w ok. 200 stopniach C.

Porady

Jak natłuścić formę, nie brudząc rąk? odrobinę oleju wlewam na zwinięty kawałek papieru kuchennego i papierem dokładnie smaruję wnętrze foremki. Ręce zostają czyste i w ten sposób zużywa się mało oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy