Mięsny pasztet trochę odchudzony – bo z warzywami i ziarnami. Taki codzienny dodatek do śniadania. Idealny na kanapki(u mnie najczęściej znika bez pieczywa).
Pasztet wieprzowy z marchewką i ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obrany czosnek przetrzeć przez praskę. Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. Do miski przełożyć mięso, bułkę, warzywa, jajka, musztardę, ziarna. Dodać przyprawy- dokładnie wymieszać. Zawartość przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą lub do pieczenia pasztetów, wyrównać. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny w temp. 170 stopni. Wystudzony pasztet dobrze schłodzić.
Porady
1.do pasztetu można dodać mięso drobiowe, wyrób będzie delikatniejszy w smaku.
Komentarze