Pasztet z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
Chleb tostowy namoczyć w mleku.
Ciecierzycę osączyć.
Keksówkę o wymiarach 28x9 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
W maszynce do mięsa zmielić ugotowaną ciecierzycę, marchew, pietruszkę, selera, odciśnięty z mleka chleb tostowy i zeszkloną z czosnkiem cebulę.
Do masy dodać posiekaną natkę pietruszki i siemię lniane, oraz do smaku sól, pieprz, tymianek i kminek.
Dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię.
Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez 50-60 minut.
Pasztet świetnie smakuje z dodatkiem sosu barbecue, przygotowanego według tego przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-sos-barbecue-8
Komentarze