Pasztet z ciecierzycy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pasztet z ciecierzycy to idealny dodatek do chleba nie tylko dla wegetarian

Składniki:

  • 80 dag ugotowanej ciecierzycy
    1 ugotowana pietruszka
    1 ugotowana marchew
    1/4 ugotowanej bulwy selera
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju rzepakowego
    3 kromki chleba tostowego – u mnie „4 ziarna”
    1/2 szklanki mleka
    3 pełne łyżki siemienia lnianego
    1/2 pęczka natki pietruszki
    3-4 jajka
    sól
    pieprz
    tymianek
    mielony kminek

Pasztet z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
    Chleb tostowy namoczyć w mleku.
    Ciecierzycę osączyć.
    Keksówkę o wymiarach 28x9 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
    W maszynce do mięsa zmielić ugotowaną ciecierzycę, marchew, pietruszkę, selera, odciśnięty z mleka chleb tostowy i zeszkloną z czosnkiem cebulę.
    Do masy dodać posiekaną natkę pietruszki i siemię lniane, oraz do smaku sól, pieprz, tymianek i kminek.
    Dodać jajka i dokładnie wymieszać.
    Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię.
    Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez 50-60 minut.
    Pasztet świetnie smakuje z dodatkiem sosu barbecue, przygotowanego według tego przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-sos-barbecue-8

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy