Pasztet z cukinii

0 (0 ocen)

Pasztet z cukinii to świetna alternatywa dla pasztetów mięsnych. Ciekawie smakuje, robi się go szybciej niż pasztet mięsny, a poza tym jest bardziej dietetyczny. Polecam.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
    30 dag sera żółtego startego
    30 dag pieczarek
    3 średnie marchewki
    2 średnie cebule
    pół szklanki oleju
    2 do 2,5 szkl bułki tartej
    4 jajka
    sól, pieprz
    przyprawa uniwersalna
    przyprawy (np. papryka słodka, ostra, oregano, majeranek itp)

Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie, cebule i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Należy pamiętać, by z cukinii usunąć gniazda nasienne. Następnie trzeba dobrze ją odcisnąć.
    Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i podsmażyć.
    Warzywa wymieszać.
    Dodać olej, bułkę tartą, żółtka i ser. Białka jajek ubić i delikatnie złączyć z powstałą masą.
    Doprawić do smaku.
    Wszystkie składniki dobrze połączyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180st przez około 1 godz. 15 min.

Porady

Pasztet można podawać na ciepło lub na zimno z chlebem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy