Pasztet z cukinii to świetna alternatywa dla pasztetów mięsnych. Ciekawie smakuje, robi się go szybciej niż pasztet mięsny, a poza tym jest bardziej dietetyczny. Polecam.
Składniki:
1 duża cukinia
30 dag sera żółtego startego
30 dag pieczarek
3 średnie marchewki
2 średnie cebule
pół szklanki oleju
2 do 2,5 szkl bułki tartej
4 jajka
sól, pieprz
przyprawa uniwersalna
przyprawy (np. papryka słodka, ostra, oregano, majeranek itp)
Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie, cebule i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Należy pamiętać, by z cukinii usunąć gniazda nasienne. Następnie trzeba dobrze ją odcisnąć.
Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i podsmażyć.
Warzywa wymieszać.
Dodać olej, bułkę tartą, żółtka i ser. Białka jajek ubić i delikatnie złączyć z powstałą masą.
Doprawić do smaku.
Wszystkie składniki dobrze połączyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180st przez około 1 godz. 15 min.
Porady
Pasztet można podawać na ciepło lub na zimno z chlebem.
Komentarze