PASZTET Z CUKINII

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, zdrowy pasztecik z cukinii można podać go jako przystawkę, na śniadanie, kolację

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok. 2 kg. startej na grubej tarce cukinii
    20 dag żółtego sera
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    1 szklanka bułki tartej
    1/2 szklanki kaszy manny (np.krupica)
    4 jajka
    sól, pieprz,
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 pęczka pietruszki
    1/4 łyżeczki ostrej papryki

Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać ze skóry, zetrzeć na grubej tarce, lekko posolić--odstawić na około 1-1,5 godz, aby puściła sok.
    Cebulę kroimy w kosteczkę przesmażamy na odrobinie oleju--wystudzić.
    Ser zetrzeć na grubej tarce.
    Odciśniętą cukinie przekładamy do miseczki dodajemy cebulkę, ser, jajka, czosnek przez praskę, kaszę mannę, bułkę,przyprawy, posiekaną natkę .Wszystko dobrze wyrabiamy,Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy gotową masę. Pieczemy w 180* około 1 godziny do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy