pasztet z czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny dodatek do chleba. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250g czerwonej soczewicy
    worek białego ryżu
    3 marchewki
    2 pietruszki
    kawałek selera
    por biała część
    duża cebula
    3 ząbki czosnku
    bulion warzywny
    2 jajka
    sól
    pieprz
    curry
    2 łyżeczki czerwonej pasty curry
    pieprz cayenne
    imbir
    papryka słodka
    kminek mielony
    ziele angielskie
    liście laurowe

Pasztet z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę mocno płuczemy aż woda będzie czysta. Gotujemy na małym ogniu z zielem angielskim i liściem laurowym,aż się rozgotuje. Ryż gotujemy. Warzywa kroimy i gotujemy do miękkości w wywarze warzywnym. Następnie blendujemy, wywar zostawiamy. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na patelni.
  • 2. Do miski wrzucamy soczewicę, warzywa, cebulę z czosnkiem oraz ryż. Przyprawiamy bardzo mocno i dodajemy dwa jajka. Mieszamy i jeżeli masa jest zbyt zbita dolewamy trochę bulionu warzywnego. Masa powinna mieć lekką konsystencję. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika kroimy dopiero w momencie całkowitego wystygnięcia pasztetu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy