Pasztet z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę mocno płuczemy aż woda będzie czysta. Gotujemy na małym ogniu z zielem angielskim i liściem laurowym,aż się rozgotuje. Ryż gotujemy. Warzywa kroimy i gotujemy do miękkości w wywarze warzywnym. Następnie blendujemy, wywar zostawiamy. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na patelni.
2.Do miski wrzucamy soczewicę, warzywa, cebulę z czosnkiem oraz ryż. Przyprawiamy bardzo mocno i dodajemy dwa jajka. Mieszamy i jeżeli masa jest zbyt zbita dolewamy trochę bulionu warzywnego. Masa powinna mieć lekką konsystencję. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika kroimy dopiero w momencie całkowitego wystygnięcia pasztetu.
Komentarze