Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym to idealna przekąska do chlebusia, czy sałatki.Wspaniale smakuje i pięknie się prezentuje. Polecam z czystym sumieniem.
1 godz. 40 min
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
1 cebula biała
3 jajka
4 jajka ugotowane na twardo
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
papryka słodka mielona do smaku
zioła prowansalskie do smaku
czosnek do smaku
1 bułka
1 szklanka mleka
1 słoik ogórków konserwowych
majeranek do smaku
tymianek do smaku
olej do smarowania
2.Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, przyprawy oraz odciśniętą bułkę i jajka. Całość dokładnie mieszamy, w prazie potrzeby doprawiamy mocniej do smaku.
3.Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy. Ogórka kroimy na ćwiartki. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy wyłożonej papierem od pieczenia i mocno ubijamy, następnie układamy jajka na środek, a po boku układamy pokrojone ogóreczki.
4.Całość przykrywamy pozostałą częścią masy mięsnej i dokładnie uciskamy.
Tak przygotowany pasztety smarujemy olejem i przyprawiamy na wierzchu dość obficie przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 60 min w temp. 180'C. Smacznego !!
Komentarze