Pasztet z pieczarek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaczna alternatywa dla tradycyjnego mięsnego pasztetu

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg pieczarek, oczyszczonych
    2 cebule, pokrojone w kostkę, zeszklone na maśle
    6 jajek, ugotowanych na twardo
    1 jajko, lekko rozmącone
    3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki kaszy manny
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
    sól, pieprz
    masło
    1 łyżeczka octu

Pasztet z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet z pieczarek 1. W garnku doprowadzam do wrzenia ok 2 l wody z 1 łyżeczką białego octu. Kiedy woda zaczyna się gotować wrzucam do niej pieczarki, ponownie zagotowuję i gotuję ok 1 min. Następnie odcedzam pieczarki i pozostawiam do lekkiego ostudzenia.
    Sparzone pieczarki, cebulę i ugotowane jajka przekręcam przez maszynkę lub miksuję w misie blendera.
    Do zmielonej masy dodaję rozmącone jajko, bułkę tartą, kaszę mannę, natkę pietruszki i sok z cytryny, dokładnie mieszam. Doprawiam całość do smaku solą i pieprzem.
    Gotową masę na pasztet przekładam do formy keksowej,wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch masy układam wiórki masła.
    Pasztet piekę do tzw. suchego patyczka, ok 60min. w 180'C.
    Podaję schłodzony.

Porady

wymiary keksówki to 28cmx10cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy