Pasztet z selera

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pasztet z selera.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na formę 12 x 31 cm

    seler około 1 kg
    4 jajka
    cebula 1 duża
    czosnek 2 ząbki
    pieczarki 4
    masło lub margaryna 2/3 kostki
    bułka tarta 2/3 szklanki
    bulion 1 szklanka
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    * szklanka = 340 ml

Pasztet z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Margarynę/ masło rozpuścić, dodać bulion. Warzywa selery, cebulę, pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Warzywa dodać do garnka, gotować na wolnym ogniu przez godzinę, mieszając co jakiś czas. Gdy masa warzywna wystygnie dodać bułkę tartą i żółtka, doprawić. Białka natomiast ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Masę warzywną delikatnie wymieszać z pianą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ostrożnie przelać masę. Pasztet piec w temperaturze 180 °C przez godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy