Pasztet z selera

0 (0 ocen)

  • 20 min

Podaje ten przepis ponieważ jest nie drogi i wysmienity, na kazda kieszeń. Piekę ten pasztet bardzo często i moi domownicy się nim zajadają. A znajomi którym podałam ten przepis są zachwyceni.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 średnie selery
    2 duże cebule
    1/2 szkl.wody
    1 margaryna kasia
    2 kostki grzybowe( knorr lub winiary)
    1 szkl. bułki tartej
    4jajka

Pasztet z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selery i cebule zetrzec na grubym tarle.Następnie starte warzywa zagotowac z wodą margaryną i kostkami grzybowymi.Gotowac do miękkości i ostudzic.Do ostudzonej masy dodac bułkę tartą , żółtka oraz Piane ubitą z białek.Całośc wymieszac, doprawic do smaku wegettą i pieprzem. Blaszkę(długa) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą.Wymieszany pasztet przekładamy do przygotowanej blaszki i zapiekamy temp.160C 30 MIN( Z TERMOOBIEGIEM) Ja mam 2 blaszki 35x12 i 40x10 wiec różnie robię. Naprawde polecam:))

Porady

Pasztet można przytrzymac dłużej w piekarniku wtedy jest bardziej i wysuszony.Ja osobiście wole jak jest bardziej wilgotniejszy. Ja osobiście nie przepadam za selerem ale uwierzcie że w tym pasztecie smaku selera wogole sie nie odczuwa.Jest pyszny:))

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy