Pasztet z selera ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Prosty szybki pasztet wegetariański jest delikatny, można dodać do niego suszone pomidory

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 2 selery średniej wielkości
    2 cebule
    3 jajka
    1 szklanka bułki tartej
    1 kostka margaryny
    Sól
    Pieprz
    1 łyżka przyprawy maggi
    Majeranek
    6 szparag zielonych
    Cukier

Pasztet z selera ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • seler starta 1. Seler obieram myję i ścieram na tarce jarzynowej. Oczka średnie. To samo robię z cebulą. Przekładam wszystko do miski, dodaję stopiona margarynę, bułkę tartą. Kiedy masa nam przestygnie dodaję żółtka, przyprawę magii, sól, pieprz, majeranek. Na końcu ubijam pianę z białek i też dodaję. Wszystko mieszam, i wykładam do foremki małej wyłożonej papierem do pieczenia. Szparagi gotuję aldente w osolonej wodzie, z dodatkiem cukru.
  • szparagi w ciescie 2. Układam w foremce po 3 sztuki na dwóch poziomach. Pasztet piekę godzinę w temp 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy