300 g wątróbki wieprzowej
600 g szynki wieprzowej
100 g boczku
duża cebula
150 ml śmietany 12%
łyżka tymianku
sól ,pieprz
3 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
20 g smalcu
jajko
duża kapusta włoska
Pasztet z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę ,boczek ,grubo skrojoną cebulę zmieliłem. Żółtka ,śmietanę i przyprawy (tymianek ,sól i pieprz) wymieszałem ,dodałem do masy mięsnej razem z 2 łyżeczkami pieprzu marynowanego. Białko ubiłem na sztywną pianę ,dodałem do masy wątrobianej ,wymieszałem.
2.Szynkę pociąłem na 6 kawałków ,natarłem solą i pieprzem. Smażyłem z obu stron na smalcu (po 1 min). Kapustę umyłem ,oddzieliłem 6 dużych liści ,blanszowałem 5 min w osolonym wrzątku. Osuszyłem ,zgrubienia ściąłem.
3.Formę (ok. 1 l ) wyłożyłem liśćmi ( zrobiłem to w taki sposób ,żeby całą masę można było owinąć w liście) ,wypełniłem masą wymieszaną z szynką. Całość przykryłem folią aluminiową. Piekłem 90 min w temp 200 stopni C.
4.Po zapieczeniu pasztet wyciągnąłem i studziłem całą noc.
Komentarze