Pasztet z wątróbki

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

...

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • 300 g wątróbki wieprzowej
    600 g szynki wieprzowej
    100 g boczku
    duża cebula
    150 ml śmietany 12%
    łyżka tymianku
    sól ,pieprz
    3 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
    20 g smalcu
    jajko
    duża kapusta włoska

Pasztet z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę ,boczek ,grubo skrojoną cebulę zmieliłem. Żółtka ,śmietanę i przyprawy (tymianek ,sól i pieprz) wymieszałem ,dodałem do masy mięsnej razem z 2 łyżeczkami pieprzu marynowanego. Białko ubiłem na sztywną pianę ,dodałem do masy wątrobianej ,wymieszałem.
  • 2. Szynkę pociąłem na 6 kawałków ,natarłem solą i pieprzem. Smażyłem z obu stron na smalcu (po 1 min). Kapustę umyłem ,oddzieliłem 6 dużych liści ,blanszowałem 5 min w osolonym wrzątku. Osuszyłem ,zgrubienia ściąłem.
  • 3. Formę (ok. 1 l ) wyłożyłem liśćmi ( zrobiłem to w taki sposób ,żeby całą masę można było owinąć w liście) ,wypełniłem masą wymieszaną z szynką. Całość przykryłem folią aluminiową. Piekłem 90 min w temp 200 stopni C.
  • 4. Po zapieczeniu pasztet wyciągnąłem i studziłem całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy