Pasztet ze śledzi

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zaskakujące danie, które mozna podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 50 min

Składniki:

  • 1/2 kg filetów śledziowych,
    1 szklanka mleka,
    15 dkg fasoli perłowej,
    3 cebule,
    3 łyżki masła lub margaryny,
    2 jaja,
    łyżka tartej bułki,
    łyżeczka majonezu,
    po 1/4 łyżeczki:
    mielonego ziela angielskiego, pieprzu oraz soli,
    mleko.

Pasztet ze śledzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć na noc.
  • 2. Fasolę ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania posolić i odcedzić.
  • 3. Filety namoczyć w mleku na 2-3 godziny, wyjąć i osuszyć.
  • 4. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle.
  • 5. Fasolę, cebulę i filety przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Utrzeć z jajami i przyprawami na gładką masę. Foremkę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, wyrównać powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika i pic ok 40 minut w 180 st. C.
  • 6. Podawać na gorąco lub zimno np. z sezonowymi surówkami, pieczywem razowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy