Patelnia Pyszność

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Propozycja na sobotni obiad, szybki prosty a zarazem pyszny. Mięso z kurczaka w aromatycznym sosie, podajemy z ryżem lub makaronem.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 podwójny filet z kurczaka
    • 2 ząbki czosnku
    • kawałek korzenia imbiru
    • 2 marchewki
    • Brokuł
    • 5 dag grzybów MUN
    • 1 pomarańcza
    • 1 limonka
    • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    • Olej do smażenia
    • Sól
    • 1 łyżeczka octu ryżowego
    • 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
    • 1 łyżka miodu

Patelnia pyszność - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Do mięsa wlewamy dwie łyżki sosu sojowego oraz wsypujemy sól, mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju.
  • warzywa 2. Czosnek oraz imbir obieramy i drobno kroimy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy obraną, pokrojoną w słupki marchew oraz brokuł podzielony na małe różyczki oraz wcześniej namoczone, pokrojone w paseczki grzyby MUN. Podlewamy ½ szklanki wody i gotujemy.
  • warzywa 3. Pomarańcze, limonkę myjemy i wyciskamy sok do naczynia. Można zostawić kilka plasterków do dekoracji. Do soku z owoców wlewamy ocet, cztery łyżki sosu sojowego, miód oraz wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Mieszamy i zagęszczamy sos warzywny.
  • mięso 4. Na koniec warzywa łączymy z mięsem.
  • danie 5. Gotowe, podajemy z ryżem. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy