Patisony faszerowane

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -5 patisonów
    -1/2 kg mięsa mielonego z szynki
    -2 ząbki czosnku
    -2 łyżki masła klarowanego
    -duża cebula
    -2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    -bazylia
    -pieprz
    -sól
    -15-20 dag sera żółtego

Patisony faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patisony przekroić na dwie połowy, wyjąć łyżeczką gniazda nasienne, miąższ wykorzystać do farszu. Zeszklić cebulę, dodać mięso i lekko podsmażyć. Dodać czosnek, bazylię, sól, pieprz, wydrążony miąższ i dusić około 20 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Farszem napełnić patisony i układać w naczyniu żaroodpornym. Podlać bulionem, wstawić do piekarnika i piec do miękkości patisonów ok. 40-60 minut (zależy od wielkości patisonów). Patisony można wcześniej podgotować. Pod koniec pieczenia posypać tartym serem i zapiec. Podawać z dowolnym sosem, np. pomidorowym.

Komentarze

Podobne przepisy