Patisony z jarskim farszem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne danie na letnie dni.Smaczne i zdrowe.

  • 60 min

Składniki:

  • 10 patisonów
    1/2 szklanki kaszy
    3 łyżki oleju
    25 dag. startego żółtego sera
    8 pieczarek
    2 cebule
    1 marchewka
    1/2 litra sosu pomidorowego
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    jajko
    natka pietruszki

Patisony z jarskim farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić .Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę obrać i posiekać.Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki.Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę,dodać marchewkę,pieczarki i smażyć 5 minut.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Patisony umyć,ściąć wierzchy i wydrążyć środki.Ugotowaną kaszę wymieszać z 1/3 sera , jajkiem i duszonymi warzywami.Przygotowanym farszem nafaszerować ppatisony i włożyć je do formy żaroodpornej.Przygotować sos pomidorowy:posiekaną cebulę i roztarty czosnek podsmażyć na oleju i zalać przecierem.Wlać do formy.Wstawić do poekarnika nagezanego do 200 stopni i zapiekać przez 40 minut.Na 5 minut przed końcem pieczenia posypac resztą sera żóltego.Podawać w sosie na gorąco i posypane posiekaną natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy