Patisony z jarskim farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić .Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę obrać i posiekać.Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki.Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę,dodać marchewkę,pieczarki i smażyć 5 minut.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Patisony umyć,ściąć wierzchy i wydrążyć środki.Ugotowaną kaszę wymieszać z 1/3 sera , jajkiem i duszonymi warzywami.Przygotowanym farszem nafaszerować ppatisony i włożyć je do formy żaroodpornej.Przygotować sos pomidorowy:posiekaną cebulę i roztarty czosnek podsmażyć na oleju i zalać przecierem.Wlać do formy.Wstawić do poekarnika nagezanego do 200 stopni i zapiekać przez 40 minut.Na 5 minut przed końcem pieczenia posypac resztą sera żóltego.Podawać w sosie na gorąco i posypane posiekaną natką.
Komentarze