Pavlova z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubiejamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy powoli cukier. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg i wypełniamy go przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy godzinę w 150 stopniach.
Jajko wraz z żółtkiem i cukrem stawiamy na małym ogniu i bardzo energicznie mieszamy. Prawie od razu dodajemy sok i skórkę z cytryny, cały czas mieszając. Podgrzewamy masę aż zgęstnieje. Następnie odkładamy ją do wystudzenia.
Śmietane ubijamy na sztywno. Dzielimy na pół. 100 ml ubitej śmietanki łączymy delikatnie z serkiem mascarpone i wystudzonym kremem cytrynowym. Pozostałą część rozsmarowujemy na wystudzonym blacie bezowym. Na samą górę nakładamy masę cytrynową oraz owoce. Całość posypujemy lekko cukrem pudrem i ozdabiamy listkami świeżej mięty.
Komentarze