Pavlova z owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Torcik bezowy z bitą śmietaną, kremem cytrynową i owocami

  • 2 godz.

Składniki:

  • BEZA

    4 białka
    150 gram cukru
    szczypta soli

    Krem

    1 jajko
    1 żółtko
    3 łyżki cukru
    sok i skórka z jednej cytryny
    250g serka mascarpone
    200 ml śmietany kremówki

    Ponad to: owoce

Pavlova z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubiejamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy powoli cukier. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg i wypełniamy go przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy godzinę w 150 stopniach.

    Jajko wraz z żółtkiem i cukrem stawiamy na małym ogniu i bardzo energicznie mieszamy. Prawie od razu dodajemy sok i skórkę z cytryny, cały czas mieszając. Podgrzewamy masę aż zgęstnieje. Następnie odkładamy ją do wystudzenia.

    Śmietane ubijamy na sztywno. Dzielimy na pół. 100 ml ubitej śmietanki łączymy delikatnie z serkiem mascarpone i wystudzonym kremem cytrynowym. Pozostałą część rozsmarowujemy na wystudzonym blacie bezowym. Na samą górę nakładamy masę cytrynową oraz owoce. Całość posypujemy lekko cukrem pudrem i ozdabiamy listkami świeżej mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy