Pavlova z truskawkami i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza;białka ubić na sztywno z szczyptą soli.Dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać do momentu kiedy cukier się rozpuści a białka będą białe ,lśniące i bardzo sztywne. pod koniec ubijania dodać ocet i mąkę ziemniaczaną.Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy około 30 cm i rozłożyć białka wyrównując boki.Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem do 160 st na 5 min i po tym czasie zmniejszyć na 90st na 1godz 45 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić bezę do całkowitego wystudzenia piekarnika.Bita śmietana;zimną kremówkę ubić na sztywno dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl wody i jeszcze chwilkę miksować.Zimną bezę przełożyć na talerz spodem do góry.Rozłożyć bitą śmietanę.Nie dodajemy cukru pudru do śmietany ,beza jest już bardzo słodka. Na bitej śmietanie rozłożyć umyte,odszypułkowane truskawki i jagody.
Komentarze