Ciasto Pawi ogon

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dla smakoszy orzechów

  • 2 godz.

Składniki:

  • Blaszka:25x39
    Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    Ciasto kruche:
    3 szkl. mąki
    1 margaryna
    0,5 szkl. kwaśnej śmietany
    1 jajko
    1 żółtko
    3/4 szkl. cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    15 dag. mielonych orzechów włoskich
    Krem:
    1 l. mleka
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    3 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 margaryna
    Dodatkowo:
    2 galaretki zielone
    polewa czekoladowa

Ciasto pawi ogon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubić z cukrem, dodając proszek do pieczenia i olej. Następnie dosypać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec ok. 20 min.
  • 2. Ciasto kruche:
    Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 2-3 godz. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Z jednej upiec placek wielkości blaszki w której był pieczony biszkopt.Pozostałe wałkować osobno na długość foremki, posmarować je powidłami śliwkowymi lub marmoladą, posypać orzechami i zwinąć w rolady. Piec na złoty kolor.
  • 3. Krem:
    W 1/4 szkl. mleka roztrzepać jajka i obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Gdy ostygnie utrzeć go z margaryną.
  • 4. Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Na upieczony kruchy placek wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć rolady. Pomiędzy roladki wlać tężejącą galaretkę. Gdy zastygnie wyłożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem. Polac polewą i udekorować wg. uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy