Pęczotto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

smaczny i pożywny obiad jednogarnkowy - polecam szczególnie teraz w sezonie . Bardzo łatwy do przygotowania.

  • 30 min

Składniki:


  • 0,5 kg kaszy pęczak

    1 cebula

    1 por

    0,5 kg marchwi

    2 ząbki czosnku

    200g boczku wędzonego

    100g sera żółtego wędzonego

    1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego

    sól

    pieprz

    50g masła

    olej

Pęczotto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy na parze do miękkości. Miksujemy na mus. Na oleju szklimy poszatkowaną cebulę i pora. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy dalej. Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę, podsmażamy chwilkę. Do kaszy wlewamy partiami bulion i gotujemy mieszając aż kasza go wchłonie, wtedy dolewamy kolejna porcję. Kiedy kasza zaczyna być miękka dodajemy do niej mus marchewkowy i gotujemy dalej. Na koniec dodajemy masło i starty ser. Mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z podprażonymi pestkami słonecznika/

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy