Pęczotto na drobiowych żołądkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pęczotto

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g żołądków drobiowych
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    1 szkl pęczaku
    3 szkl wywaru z gotowania żołądków
    sól
    pieprz
    szczypta chili
    1 łyzka suszonych kiszonych ogórków
    bazylia
    majeranek
    natka pietruszki

Pęczotto na drobiowych żołądkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki umyć, dodać cebulę, zalać 4 szklankami wody i ugotować do miękkości. Wyłowić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Do garnka wrzucić żołądki, posiekaną cebulę i pokrojoną drobno marchewkę i pietruszkę. Podsmażyć lekko, dodać pęczak , chwilę potrzymać na ogniu i dodać 2 szkl wywaru i przyprawy.
    Gotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać resztę wywaru i jeszcze dusić. Kiedy pęczotto jest ugotowane, powinno być kleiste a nie sypkie. Pozostawić jeszcze na 15 min pod przykryciem.
    Obficie posypać natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy