Pekiniada prowansalska

0 (0 ocen)

Duszona kapusta pekińska w sosie pomidorowym z dodatkiem ziół prowansalskich.

Składniki:

  • 1/2 dużej główki kapusty pekińskiej (500g)
    1 średnia biała cebula (70g)
    60 g pora
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju
    1 szklanka wody
    2 łyżki śmietany 12%
    2 łyżeczki mąki pszennej
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka ziół prowansalskich
    cukier do smaku (opcjonalnie)
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

Pekiniada prowansalska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pekiniada prowansalska 1. Por, cebulę i czosnek posiekać - dusić na rozgrzanym oleju około 10 min, często mieszając.
  • Pekiniada prowansalska 2. Następnie dodać poszatkowaną kapustę i zioła - całość zalać 2/3 szklanki wody. Dusić 15 min. Po tym czasie dodać koncentrat i wymieszać. 1/3 szklanki wody, śmietanę i mąkę dokładnie wymieszać - zawiesinę wlać do kapusty. Mieszając, zagotować. Gotować jeszcze chwilę i doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy