Pekinka z porem i pomidorem

0 (0 ocen)

Prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej, pora i pomidorów z delikatną miętową nutką.

Składniki:

  • 1/2 niedużej główki kapusty pekińskiej
    1 por (biała część)
    3 pomidory rzymskie (ok. 200 g)
    1 czubata łyżeczka posiekanych listków świeżej mięty
    sos:
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżeczka musztardy
    1/2 płaskiej łyżeczki cukru
    szczypta soli

Pekinka z porem i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy, przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w plasterki. Umieszczamy na sitku, przelewamy wrzącą wodą, studzimy i odsączamy.
  • 2. Kapustę i pomidory płuczemy i osuszamy. Kapustę kroimy wzdłuż na pół, a następnie w paseczki, pomidory - w ćwierćplasterki.
  • 3. Wszystkie składniki sosu wkładamy do słoiczka, zakręcamy i energicznie potrząsamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 4. Kapustę, pomidory, pora i listki mięty mieszamy i polewamy sosem. Przed podaniem całość mieszamy.

Komentarze

Podobne przepisy