Penne con fungi (penne z grzybami)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonałe danie dla osób nie jedzących mięsa.

  • 60 min

Składniki:

  • 20 dag pieczarek lub świeżych grzybów
    3 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku
    0,5 szklanki białego wytrawnego wina
    5 łyżek przecieru pomidorowego
    łyżka świeżej posiekanej bazylii
    sól i pieprz
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    40 dag makaronu penne

Penne con fungi (penne z grzybami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pachnące grzybami i bazylią. 1. Grzyby oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć. Na patelnię wlewamy oliwę,drobno pokrojone grzyby smażyć ok 2 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy kolejną minutę. Do grzybów dolewamy wino i gotujemy bez przykrycia aż wyparuje połowa płynu. Mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią. Doprawiamy solą , pieprzem i ziołami prowansalskimi .
  • Podajemy  z bagietką. 2. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z sosem, chwilkę podgrzewamy. Podajemy z bagietką.

Porady

Makaron najlepiej smakuje kiedy użyjemy zamiast pieczarek świeżych grzybów, jest wtedy bardziej aromatyczny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy