Penne di montagna (górskie penne)

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ledwie kilkuskadnikowa włoska propozycja, ale za to intensywna i charakterystyczna w smaku.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -400 g makaronu penne
    -150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
    -1 cebula
    -150 g sera gorgonzola
    -20 ml koniaku
    -łyżka oliwy z oliwek
    -świeżo zmielony pieprz

Penne di montagna (górskie penne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni lub w rondelku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę. Dodać boczek i koniak i poddusić aż alkohol odparuje. Dodać starty ser gorgonzola i wymieszać. Zmniejszyć moc palnika i dusić do rozspuszczenia się sera. Doprawić pieprzem.
    W międzyczasie ugotować makaron al dente. Dodać do sosu. Dokładnie wymieszać.
    Podawać przyzdobiony kawałkami gorgonzoli lub natką pietruszki.

Porady

Makaron można użyć w dowolnym ulubionym kształcie. Świetnie sprawdza się np. fusilloni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy