Ledwie kilkuskadnikowa włoska propozycja, ale za to intensywna i charakterystyczna w smaku.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-400 g makaronu penne
-150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
-1 cebula
-150 g sera gorgonzola
-20 ml koniaku
-łyżka oliwy z oliwek
-świeżo zmielony pieprz
Penne di montagna (górskie penne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni lub w rondelku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę. Dodać boczek i koniak i poddusić aż alkohol odparuje. Dodać starty ser gorgonzola i wymieszać. Zmniejszyć moc palnika i dusić do rozspuszczenia się sera. Doprawić pieprzem.
W międzyczasie ugotować makaron al dente. Dodać do sosu. Dokładnie wymieszać.
Podawać przyzdobiony kawałkami gorgonzoli lub natką pietruszki.
Porady
Makaron można użyć w dowolnym ulubionym kształcie. Świetnie sprawdza się np. fusilloni
Komentarze