Penne i casarecce z ugotowanym mięsem w sosie z warzywami

0 (0 ocen)

Szybka propozycja dla wielbicieli makaronów. Danie jest świetnym pomysłem na wykorzystanie wczorajszego gotowanego mięsa np. z rosołu. W połączeniu ze serem makaron jest wyśmienity!

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu penne
    1 szklanka makaronu casarecce
    1 cebula
    2 czerwone papryki
    5 pieczarek
    1 marchew
    Pęczek natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    300 g ugotowanego mięsa (z królika, kurczaka)
    1 szklanka wody
    100 g żółtego sera
    Sól
    Pieprz
    1 łyżeczka Vegety
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Penne i casarecce z ugotowanym mięsem w sosie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al’dente w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Papryki oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy w garnku na oleju lub oliwie z oliwek. Dodajemy obraną i startą na tarce o średnich oczkach marchewkę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podlewamy wodą. Dodajemy pokrojone drobno mięso, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Wszystko mieszamy i łączymy z koncentratem pomidorowym. Dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy starty żółty ser. Czekamy do rozpuszczenia i łączymy z makaronami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy