Penne z białym serem "na ostro"

0 (0 ocen)

  • 30 min

Doskonałe danie na obiad i na kolację :-)

  • 30 min

Składniki:


  • 400 g makaronu pełnoziarnistego penne ( użyłam Lubelli )
    250 g sera białego półtłustego
    4 pomidorki koktajlowe
    10 dag kiełbasy chorizo
    10 dag sera żółtego wędzonego
    ok. 1 szklanki kiełków z rzodkiewki
    sól morska i świeżo zmielony pieprz
    oliwa z oliwek do polania gotowego dania ( u mnie duuużo )

Penne z białym serem "na ostro" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
    Chorizo i ser wędzony kroimy na cienkie i niewielkie plasterki.
    Pomidorki koktajlowe kroimy w ósemki.
    Ser biały rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego chorizo, ser wędzony, pomidorki, kiełki ( trochę kiełków zostawiamy do dekoracji ) oraz sól i pieprz do smaku ( musi być ostre! ).
    Mieszamy.
  • 2. Makaron nakładamy na talerz, posypujemy serem, dekorujemy kiełkami i polewamy dość obficie całość oliwą z oliwek ( im więcej tym zdrowiej :)).

Komentarze

Podobne przepisy