Wegetariańskie penne z cieciorką

0 (0 ocen)

  • 14 godz.

Pyszne wegetariańskie danie

  • 14 godz.

Składniki:

  • Cieciorka sucha- 100g
    Pomidory z puszki – 1 puszka
    Cebula- 1 duża sztuka
    Margaryna mleczna
    Makaron penne- 140g
    Przyprawy :
    Bazylia
    Oregano
    Pieprz
    Sól
    Papryka czerwona słodka

Wegetariańskie penne z cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalać wodą i zostawić na 12 godzin (najlepiej na noc).
  • 2. Wylać wodę, wlać nową i gotować pół godziny bez przykrycia, następnie wylać wodę i ponownie wlać nową, gotować godzinę pod przykryciem (lekko uchylona pokrywka). Następnie odlać wodę.
  • 3. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z margaryną, następnie dodać pomidory z puszki i cieciorkę, dusić razem. Na końcu dodać przyprawy.
  • 4. Makaron ugotować z solą, odcedzić i połączyć z cieciorką w pomidorach.

Porady

Wprawdzie danie jest trochę pracochłonne (moczenie cieciorki), ale można ten etap przyśpieszyć stosując ciecierzycę z puszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy