Penne z soczewicą i salami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Danie idealne na chłodne, deszczowe, jesienne popołudnie. Robi się dość szybko i świetnie rozgrzewa po przyjściu do domu z pracy. Spróbujcie, polecam

  • 40 min

Składniki:

  • makaron penne
    3/4 szkl czerwonej soczewicy
    1 szkl bulionu
    1 cebula
    1 nieduża marchew
    2-3 grube plastry salami
    1/2 szkl przecieru pomidorowego
    oliwa do smażenia
    sól i pieprz do smaku
    opcjonalnie parmezan do posypania

Penne z soczewicą i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekaną cebulę podsmażamy, następnie dodajemy do niej obraną i startą na drobnej tarce marchew, suchą soczewicę i pokrojone w kostkę salami.
    Całość zalewamy bulionem, gotujemy ok. 20 minut aż soczewica zmięknie.
    Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku.
    Makaron penne gotujemy według przepisu na opakowaniu dodajmy do sosu.
    Podajemy posypane parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2016

Komentarze

Podobne przepisy