Penne z sosem włoskim

0 (0 ocen)

  • 35 min

Przepis z książki "Smacznie i oszczędnie" (podarunek od Lidzi :* pod choinkę). Sos pasuje do każdego rodzaju makaronu ,mnie jednak najbardziej smakuje penne.

  • 35 min

Składniki:


  • 300 g makaronu penne (lub innego)
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 marchewki
    1/2 pora (biała część)
    cebula
    pietruszka
    4 pomidory
    3 ząbki czosnku
    sól ,pieprz
    chilli w płatkach (może być w proszku)

Penne z sosem włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (al dente).

    Marchew ,cebulę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę ,por w piórka. Warzywa podsmażamy na oliwie ,dolewamy 50 ml wody i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy sparzone i pokrojone w kostkę pomidory (bez nasion) ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,sól ,pieprz ,chilli i dusimy jeszcze około 10 min. Do sosu wkładamy osączony makaron ,mieszamy i lekko podgrzewamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy