Przepis z książki "Smacznie i oszczędnie" (podarunek od Lidzi :* pod choinkę). Sos pasuje do każdego rodzaju makaronu ,mnie jednak najbardziej smakuje penne.
35 min
Składniki:
300 g makaronu penne (lub innego)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 marchewki
1/2 pora (biała część)
cebula
pietruszka
4 pomidory
3 ząbki czosnku
sól ,pieprz
chilli w płatkach (może być w proszku)
Penne z sosem włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (al dente).
Marchew ,cebulę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę ,por w piórka. Warzywa podsmażamy na oliwie ,dolewamy 50 ml wody i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy sparzone i pokrojone w kostkę pomidory (bez nasion) ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,sól ,pieprz ,chilli i dusimy jeszcze około 10 min. Do sosu wkładamy osączony makaron ,mieszamy i lekko podgrzewamy.
Komentarze