PENNE Z TUŃCZYKIEM

0 (0 ocen)

  • 30 min

PRZEPIS NA SAŁATKĘ OTRZYMAŁAM OD MAMY - TO NASZ MAŁY SPOSÓB NA WYKORZYSTANIE SELERA NACIOWEGO W CIEKAWEJ I AROMATYCZNEJ POTRAWIE.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 G MAKARONU PENNE
    GAŁĄZKA PRZEKROJONYCH NA PÓŁ POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH
    JEDNA PUSZKA TUŃCZYKA W KAWAŁKACH W SOSIE WŁASNYM
    15 SZTUK OLIWEK ZIELONYCH
    2 POSIEKANE SZALOTKI
    OBRANA I POSIEKANA ŁODYGA SELERA NACIOWEGO

    SKŁADNIKI SOSU:
    2 ZĄBKI CZOSNKU
    OLIWA Z OLIWEK
    POSIEKANA ŚWIEŻA BAZYLIA
    SUSZONE OREGANO
    SÓL
    PIEPRZ

Penne z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. UGOTOWAĆ MAKARON, ODCEDZIĆ, OSTUDZIĆ ZIMNĄ WODĄ.
  • 2. KAWAŁKI TUŃCZYKA WYJĄĆ Z ZALEWY, DODAĆ DO MAKARONU WRAZ Z POŁÓWKAMI POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH I OLIWKAMI (MOŻNA JE RÓWNIEŻ PRZECIĄĆ NA PÓŁ).
  • 3. SELER NACIOWY UMYĆ, OBRAĆ I POKROIC W DROBNIUTKĄ KOSKĘ. PODOBNIE POSTĘPOWAĆ Z SZALOTKAMI.
  • 4. CAŁOŚĆ DOPRAWIĆ SOSEM NA BAZIE OLIWY Z OLIWEK, ZGNIECIONEGO CZOSNKU I PRZYPRAW.

Porady

SAŁATKĘ MOŻNA UKŁADAC WARSTWAMI (MAKARON - POZOSTAŁE DODATKI - MAKARON) - KAŻDĄ POLEWAĆ SOSEM

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy