Penne ze szpinakiem, fetą i pomidorem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przekonałam się do szpinaku bardzo niedawno, teraz mogę go jeść w różnorodnych potrawach. Makaron ze szpinakiem to nie tylko szybkie, ale przede wszystkim zdrowe danie.

  • 30 min

Składniki:

  • makaron penne (ilość dowolna)
    ok. 150 g świeżego szpinaku
    1/2 kostki sera feta
    1 świeży pomidor
    5 ząbków czosnku
    1 cebula
    pieprz do smaku
    oliwa z oliwek

Penne ze szpinakiem, fetą i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, krótko obgotowujemy, mieszamy, po czym wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem, aż "dojdzie" (im grubszy makaron tym dłużej możemy obgotować przed wyłączeniem).
  • 2. Świeży szpinak dokładnie myjemy, odsączamy na sicie i grubo siekamy. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy czosnek, a po chwili cebulę, szklimy, po czym dodajemy szpinak. Po kilku minutach dodajemy sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor i razem smażymy około 3-4 minuty. Dorzucamy pokrojony w kosteczkę ser feta i przyprawiamy pieprzem.
  • 3. Makaron odsączamy na sicie, wykładamy na talerze i polewamy sosem (lub mieszamy w garnku wszystko razem).

Porady

Możemy użyć innego makaronu, np. do spaghetti.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy