Makaron rurki z krewetkami i cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Makaron rurki z krewetkami i cukinią. 4 porcje.SMACZNEGO

  • 30 min

Składniki:

  • 2 małe cukinie
    15 pomidorków koktajlowych
    400 g świeżych krewetek (ew. mrożone)
    350 g makaronu
    2 ząbki czosnku
    2 papryczki Piri-Piri (lub kawałek Chilli)
    1/3 szklanki wina białego
    kilka liści bazylii
    natka pietruszki
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz

Makaron rurki z krewetkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyścić krewetki.
    Pokroić cukinię w cienkie plastry, pomidorki na pół.
    Natkę i bazylię posiekać.
    W garnku ugotować makaron.
  • 2. W garnku i na patelni rozgrzać podobną porcję oliwy z ząbkiem czosnku i papryczką. Do garnka wrzucić cukinię i zarumienić. Na patelni poddusić krewetki i pomidorki podlane winem, dusić aż pomidorki zmiękną.
    Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 3. Do zezłoconej cukinii dodać krewetki z pomidorkami, bazylię i natkę pietruszki. wszystko dusić jeszcze kilka minut.
  • 4. Do garnka wrzucić makaron i wszystko razem wymieszać. Przed podaniem wyciągnąć czosnek i papryczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy