Pesto bazyliowe z ziarnami słonecznika i oliwą truflową

0 (0 ocen)

  • 10 min

Klasyczne pesto przygotowujemy z dodatkiem orzeszków piniowych i oliwy z oliwek. Ja postanowiłam tym razem trochę poeksperymentować i przygotowałam pesto z dodatkiem ziaren słonecznika i oleju rzepakowego z dodatkiem odrobiny oliwy truflowej, która nadaje mu cudownego smaku i zapachu.

  • 10 min

Składniki:

  • 80 g listków bazylii
    60 g ziaren słonecznika uprażonych na patelni
    130 ml oleju rzepakowego - można zastąpić oliwą
    20 ml oliwy truflowej
    3 ząbki czosnku
    25 g startego parmezanu
    świeżo zmielony czarny pieprz
    sól

Pesto bazyliowe z ziarnami słonecznika i oliwą truflową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bazylię, ziarna słonecznika, oliwę truflową, olej rzepakowy, czosnek i parmezan rozdrabiamy blenderem lub ucieramy w moździerzu do czasu, aż powstanie pasta. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy