Pesto dla alergików

0 (0 ocen)

  • 10 min

Przeszkodą do wykonania prawdziwego pesto była dla mnie alergia mojego dziecka na orzeszki arachidowe. Postanowiłam poeksperymentować i tak powstało pyszne pesto z ziarnami słonecznika.

  • 10 min

Składniki:

  • 60 g łuskanych ziaren słonecznika
    30 g bazylii
    50 ml oliwy, ewentualnie oleju
    1/2 łyżeczki soli
    2 małe ząbki czosnku

Pesto dla alergików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z gałązek bazylii oberwać listki, umyć, lekko osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę lub posiekać. Przygotowaną bazylię, czosnek, ziarna słonecznika i sól włożyć do miski, zmiksować blenderem na jednolitą masę. Powoli wlewać oliwę, cały czas miksując. Przełożyć do małego słoiczka. Przechowywać w lodówce.

Porady

Zrobiłam dość gęstą wersję tego smakołyku, która idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Jeśli ktoś chce użyć go do makaronu, trzeba dodać po prostu trochę więcej oliwy.

Komentarze

Podobne przepisy