1 duży pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
garść orzechów (np. orzechy piniowe, nerkowce, uprażone na patelni pestki słonecznika)
4 łyżki oliwy z oliwek
mały kawałek parmezanu
sól i pieprz do smaku
Pesto pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Duży pęczek pietruszki myjemy i miksujemy w blenderze. Dodajemy obrany 1 ząbek czosnku, garść orzechów (mogą to być np. orzechy piniowe, nerkowce lub uprażone na patelni pestki słonecznika), 4 łyżki oliwy z oliwek oraz mały kawałek parmezanu. Całość miksujemy na dość gładką masę. Wszystko doprawiamy do smaku niewielką ilością soli (należy uważać z solą, gdyż parmezan jest dość słony) i pieprzu.
Porady
Gotowe pesto pietruszkowe podajemy z pieczywem lub jako sos do makaronu.
Komentarze