Pesto z jarmużu

0 (0 ocen)

  • 15 min

W poszukiwaniu nowych smaków postanowiłam ostatnio pokombinować z jarmużem..Jako sałatka na ciepło nie przypadł mi jednak do gustu...Z tego co mi zostało postanowiłam zrobić pesto.

  • 15 min

Składniki:

  • 200g. - jarmuż
    100g. - orzeszki nerkowca
    100g. - pestki słonecznika
    30g. - czosnek
    ok. 450g. oliwy z oliwek
    sok z cytryny
    sól do smaku

Pesto z jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarmuż dokładnie umyć, osączyć i posiekać na nieduże kawałki.
    Orzeszki rozdrobnić blenderem. Stopniowo łączyć wszystkie składniki (pomijając sok z cytryny i sól) dokładnie bledując.
    Na koniec dodać sok z cytryny i sól do smaku.

Porady

Świetnie smakuje z makaronem lub jako marynata np. do szaszłyków czy mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy