Pesto z liści rzodkiewki i rukoli

0 (0 ocen)

  • 10 min

Smakuje tak świeżo, wiosennie. I choć tradycyjnie się przyjęło, że mieszamy go z makaronem, to również z mięsem lub na kanapkę pesto z liści rzodkiewki też smakuje pysznie. A jak doskonale dopełnia smak grillowanych szaszłyków lub warzyw! Wyśmienite!

  • 10 min

Składniki:

  • pęczek liści rzodkiewki
    pęczek rukoli
    pęczek natki pietruszki
    0,5 szklanki oleju rzepakowego
    3 łyżki pestek słonecznika
    2 łyżki tartego parmezanu
    sok z połowy limonki
    2 łyżeczki musztardy dijon


Pesto z liści rzodkiewki i rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki uprażyć na złoto na suchej patelni.
    Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w kielichu blendera, miksować na pastę, dolewając olej cienką strużką.
    Pesto przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce.
    Pysznie dopełnia smak grillowanych szaszłyków, grzanek lub warzyw.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy