Pesto z rukoli

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na super zielony sos do makaronu. Pyszne i zdrowe pesto z rukoli to doskonały dodatek do dań z makaronu i nie tylko.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g orzechów ziemnych
    80 g rukoli
    30 g twardego sera tartego
    60 ml oleju rzepakowego
    60 ml oleju pistacjowego
    sól, pieprz

Pesto z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy prażymy na suchej patelni i odstawiamy do przestygnięcia.
    Do wysokiego naczynia wkładamy umytą rukolę, uprażone orzechy,tarty ser, szczyptę soli i pieprzu oraz oba oleje i wszystko rozdrabniamy blenderem, aż będziemy mieć w miarę gładki sos. Przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku.

Komentarze

Podobne przepisy