Pianka w trzech kolorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA WIŚNIOWA
Trzy łyżeczki żelatyny zalać 1/2 szklanki, wymieszać odstawić do wystygnięcia.
Jajka sparzyć, dokładnie wytrzeć, oddzielić białka od żółtek.
Trzy żółtka utrzeć mikserem z trzema łyżkami cukru.
Ubić pianę z 2 białek, dodać do masy z żółtek.
Dodać wiśnie zmiksowane i żelatynę przechłodzoną, wymieszać.
Masę przełożyć do tortownicy, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.(około 20 minut)
2.MASA KAKAOWA
Masę kakaową robimy identycznie jak wiśniową tylko dodajemy 2 łyżki kakao.
Wyłożyć na zastygniętą pierwszą warstwę, odstawić do lodówki.(20 minut
3.MASA ŚMIETANKOWA
Trzy łyżeczki żelatyny zalać 1/2 szklanki, wymieszać odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru, cukrem waniliowym.
Do ubitej śmietany dodać ubitą pianę z 2 białek i żelatynę wychłodzoną.
Wyłożyć na masę kakaową, odstawić do lodówki.(20 minut)
Galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu, wychłodzić.
Wylać na wierzch, odstawić do całkowitego stężenia .
Komentarze